Phan Thi [Kim Phuc]

Liten, kvick och tillbakadragen Gangrel-vampyr

Description:

Kim Phuc på Rollperson.se

Kim Phuc är liten, snabb och smidig, trots att hon närmar sig 40. Hon är inte särskilt stark men seg och senig. Hon är socialt tillbakadragen, särskilt bland främlingar och ser alldaglig ut. Att inte märkas fungerar väl med hennes kulturella bakgrund och hennes yrkesroll i det främmande landet. Hon är dock både intelligent och vaksam; en utpräglad observatör, som i tysthet studerar och lägger märke till det mesta.

Från sin uppväxt har hon grundläggande kunskaper om jordbruk, ris- och sötpotatisodling och djurhållning.
I Vietkong som fortfarande i slutet på sjuttiotalet var en utpräglad gerillarörelse blev hon tränad i att använda gevär, obeväpnad strid, lärde sig att röra sig obemärkt, ljuga övertygande och överleva i kambodjas djungler. Hon lärde sig också att läsa och skriva sitt hemspråk, lite kinesiska samt grundläggande sjukvård. Hon hennes engelska är inte särskilt god men bättre än hennes uppträdande låter påskina, även om hon bryter kraftigt. Hon blev politiskt skolad även om hennes kunskaper nu är föråldrade och kontextlösa. I sina försök att få systersonen till USA har hon lärt sig lite juridik men den är begränsad till lagstiftning om medborgarskap, visum, arbets- och uppehållstillstånd.

Hon har ett mycket litet socialt nätverk och det består uteslutande av andra sydostasiater och företrädesvis kvinnor. Hon känner en affärsägare som hjälpte henne när hon blev misshandlad, och genom honom blev hon också bekant med en annan NLF-veteran, som hon i desperation övervägde att anlita för att lösa sitt äktenskapliga problem. De blev emellertid vänner, även om de sällan träffas. Hon har ett fåtal kontakter i Detroits “China town”. Hon har kontakter med en amerikansk advokat som hon sökt upp när hon periodvis försökt få sin systerson till landet. Hon känner ytligt några kvinnor på ett Womens’ Centre. Hon har regelbundna kontakter med en amerikansk socialsekreterare.

Bio:

Född i Sydvietnam (etnisk kinh) 14 februari 1963. Blev fotograferad av Associated Press-fotografen Nick Ut 1972 när hon bränd av napalm sprang längs bygatan i Trang Bang. Nick Ut tog henne och flera andra barn till ett sjukhus i Saigon där honlåg i 3 veckor. Hennes familj hade dödats och hon bodde hos släktingar till hon rekryterades av Vietkong 1978.

I Vietcong blev hon utbildad i politik och blev läs- och skrivkunnig. Hon deltog 1979-1982 i Vietnamns invasion av Kambodja och delar av kampen mot Röda Khmererna, bland annant intåget i Phnom Penh. Hon blev misshandlad av en äldre officer och flyttade tillbaka till sin hemby 1982. Där bodde hon hos en äldre kusin tillsammans med sin fyra år yngre syster Kim Shui. Systern dog 1992 och brodern kunde inte längre försörja Kim Phuc och systerns treårige son som sattes på barnhem.

Kim Phúc anmälde sig till en organisation som förmedlade kontaker mellan kvinnor från Thailand och Indokina, och män i västvärlden. Hon fick kontakt med en amerikansk man, flyttade till Detroit, Michigan och gifte sig med en James Harward våren 1994. Hon blev hemmafru i en villa i Auburn Hills söder om Detroit och blev misshandlad av sin make med början dagen efter brölloppet.

Efter ett smärtsamt äktenskap där hon teg, led och dolde sina blåmärken fick hon hjälp av ett kvinnocenter och begärde skilsmässa 1997. Kim hyr 1998 i ett litet slitet kyffe i en förstad norr om Detroit och arbetar åt Detroit Cleaning. Hon städar oftast på Detroit Medical Center men ibland på Detroit Historical Museum. Alla pengar hon kan avvara sparar hon i Comerica Bank för att kunna köpa ett hus i Vietnam och ta hem sin systerson.

Nick Uts bild pubilicerades visserligen i USA men väckte aldrig världspressens intresse eftersom starka västliga intressen ansåg den vara propagandistisk. Det blev aldrig allmänt känt vem den brända flickan på bilden var eller vad som blev av henne.

Religion: Katolik/daoist

Överigt: Bär på ett undertryckt hat mot personer i maktposition som utnyttjar den (makten) i destruktiva syften.

Phan Thi [Kim Phuc]

Love Will Tear Us Apart krank JonasKallberg